След като миналата седмица Регионалната инспекция по околната среда (РИОСВ) одобри допълнението към доклада за екологична оценка на изменението на Общия устройствен план (ОУП) на Пловдив, следваща стъпка по процедура е да се проведе заседание на Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към Община Пловдив. За публичност на въпросното заседание настояват съветниците от „Демократична България“ в ОбС на града на тепетата.

Разглеждането на новия ОУП на заседанието на ЕСУТ е от изключително значение за Пловдив. Това трябва да се случи при пълна прозрачност. Взимането евентуално на решения „на тъмно“ за един от най-важните документи за града и общината е вредно и неприемливо за обществото, особено предвид мащабното презастрояване в града, чиито размери стават неконтролируеми и водят до проблеми с водата в града, замърсяване на въздуха и все по-малко зелени площи. Именно затова изискваме от Община Пловдив в лицето на главния архитект Димитър Ахрянов заседанието на ЕСУТ да бъде отворено за желаещите да присъстват пловдивчани, съветници, представители на браншовите организации и гилдии, на медиите. До момента нямаме информация как ще протече предстоящото заседание на ЕСУТ, което по презумция трябва да е открито, но предвид горчивия опит, който имаме, се притесняваме, че и този път няма да е по-различно“, заявяват Добромира Костова, адв. Веселина Александрова, Владимир Славенски и д-р Веселка Христамян.

Очаква се на предстоящото заседание на ЕСУТ да бъдат разгледани възраженията на председателя на Камарата на архитектите арх. Чавдар Тенев, който напусна ЕСУТ в знак на протест срещу заложените изменения в ОУП на Пловдив, както и на групата съветници на ДБ, поставени на провелата се организирана от тях експертна работна среща в средата на юли, заради нередностите в изменението на ОУП. Тогава екипът на арх. Ахрянов и на проектантите приеха една част тях, свързани със зонирането и отклоненията от параметрите, заложени в Закона. Друга част беше отхвърлена.

От ДБ вече предупредиха, че измененията на ОУП на Пловдив не борят презастрояването, а залагат корупционна схема. Съветниците вече алармираха обществеността, че в проекта са заложени несъществуващи в закона зони с измислени показатели и ако планът се приеме в този му вид, ще се отвори възможност за търговия с влияние за години напред, а в същото време пловдивчани няма да получат обещаните по-слабо застрояване и повече зеленина.

От ДБ Пловдив вече предложиха две законови решения, чрез които това може да бъде избегнато. Според Добромира Костова, адв. Веселина Александрова, Владимир Славенски и д-р Веселка Христамян, решението обаче е в „ръцете“ на кмета Здравко Димитров и на главния архитект Димитър Ахрянов, които трябва да направят това преди ОУП да е приет.

Групата съветници допълват още, че продължават с организирането и провеждането на експертните срещи във връзка с измененията в Плана. Очаква се следващата да бъде насрочена след заседанието на ЕСУТ