Температурна разлика от 30 градуса до 0 градуса. Това се случи в София през изминалите дни - от лято, попаднахме в късна есен. Но това е типично пролетно време и няма нищо необичайно. Миналият април, например, в района на София температурата падна до минус 2 градуса, така че и застудяванията и затоплянията през април са напълно нормални.

Вече навлязохме в динамичен и по-хладен период, който ще приключи към края на следващата седмица. Дотогова ще видим и повечко дъжд, и по-ниски дневни температури.

Днес към страната ще се приближи средиземноморски циклон, но неговият център е доста южно и той ще засегна само крайните южни, югоизточни и източни райони на страната, в идващата нощ и в първата половина на съботния ден. Вероятно дъжд ще видят в Странджа и по черноморското крайбрежие. Ще се усили североизточният вятър. Неприятно време по морето в съботния ден.

След кратко затишие, нов средиземноморски циклон ще премине през страната в неделния ден и тогава на много места от запад на изток ще има валежи от дъжд, възможно е и гръмотевична дейност.

Очакват се съществени валежи на места в планинските райони и в следобедните часове. Повече валежи се очакват на север в страната. Вземете под внимание тази информация, защото неделния ден е почивен и много от вас може да решат да бъдат сред природата.

В понеделник времето отново временно ще се стабилизира за да дойде вторият ден от новата седмица, когато нов циклон ще се приближи към стараната от юг и бързо ще започнат нови валежи от дъжд, а в алпийските части на планините и от сняг. На места се очаква валежите отново да са обилни, но валежната зона ще се измества на север и до края на деня във вторник вероятно ще спрат.

В оставащите дни до края на следващата седмица, времето остава нестабилно, като ще остане възможността за превалявания във всеки един от дните.

Що се отнася до температурите, те остават сравнително ниски - между 10 и 17, 18 градуса. По-ниски, по високите  западни полета и в периодите с валежи, и по-високи на юг и изток, и във времето без валежи.

Към края на следващата седмица атмосферата ще се стабилизира и вероятно в дните до края на месеца и в първите дни на май, вероятността за валежи ще е малка, а температурите ще се повишат до нормални стойности за май. Това означава, че в почивните дни, около първи - шести май, вероятността за по-лошо време ще е по-малка. 

Кратко за времето в Еворпа.

Студено време в Централна и Запдна Европа в следващите 4 - 6 дни, включително в топла Испания. С валежи от дъжд, а от сняг в района на Алпите.

Сезонните прогнози на големите метеорологични центрове дават тенденцията за по-топло и по-сухо време през идващото лято над района на Балканите и Източна Европа. Това може да означава и по-горещо време, с присъствието на по-дълги горещи периоди над странта.