Кой да заеме поста на външен министър след правителствената ротация през март „не е чак толкова важен въпрос“ и е трябвало партньорите в управлението да се разберат помежду си. Тази позиция застъпи в предаването „Кой говори“ по Дарик радио политологът Даниел Смилов. 

„Това са политически аргументи, които можеха спокойно да бъдат договорени от партньорите в управлението и да не се прави от този спор някакъв панаир, от който едва ли не да зависи оставането в управлението“, каза Смилов. Той добави, че противоречието между ПП и ГЕРБ по този въпрос изглежда по-скоро като „сблъсък на две воли кой ще надделее в дадената ситуация“.

Политологът коментира и възможността след рокадата външният министър Мария Габриел да стане премиер, а настоящият министър-председател акад. Николай Денков да поеме МВнР с думите: „Има някакви политически аргументи за тази ротация между двамата, доколкото двамата бяха някакъв тандем във външно политическата роля, който, ако се запази, няма да е някаква трагедия за страната, а напротив – ще има някакви позитиви“. Смилов изрази мнение и, че не би било удачно да се съчетават двата поста – на външен министър и на премиер, по повод коментираната възможност, освен премиер Габриел да остане начело на МВнР.

Кой е малцинство и кой мнозинство в Столичния общински съвет?

Скандалите, разразили се при избора на председатели на постоянните комисии в Столичния общински съвет на 8 февруари, Смилов коментира така: „Това, което се случва в СОС има един обяснителен фактор – голямото разочарование от изборния резултат от ГЕРБ. Те загубиха тежко! Нещо повече – Антон Хекимян беше персонален избор на Бойко Борисов, и в този смисъл това беше персонална загуба на самия Борисов. И това, което се случва в последните месеци след местните избори насам, е опит тази загуба да бъде замаскирана добре – ние загубихме, ама и вие ще видите, че няма да ви дадем да управлявате“.

Припомняме, че на 8 февруари, ПП-ДБ-СС се превърна в малцинство в СОС като оглави само една от постоянните комисии към местния парламент, след като ГЕРБ-СДС и БСП с подкрепата на по-малките партии – отлюспените общински съветници от "Възраждане", "Синя София", ИТН и ВМРО, взеха ръководството на почти всички комисии.

Смилов определи като „положителна крачка“ обединението на повечето политически групи при избора на шеф на СОС. Цветомир Петров беше избран с 47 гласа „за“. Но последвалото след това "сътрудничество" между ГЕРБ и БСП при избора на председатели на постоянните комисии, окачестви с думите: „ГЕРБ да формира трайно мнозинство с БСП прилича на самоубийствена акция. Смисълът й е пак да се покаже, че няма да дадат градът да се управлява". Според него този развой е по-скоро „временно решение, за да натрие (ГЕРБ – бел. ред.) носа на ПП-ДБ, а от друга страна - да им се покаже, че няма да им се даде възможността да управляват по смислен начин“.

За съдебната система, Нотариуса и Пепи Еврото

Политологът коментира и темата с търговията с влияние в съдебната система, за която отново се заговори след убийството на смятания за лобист в правосъдието Мартин Божанов-Нотариуса и изчезналия безследно и спряган за извършител на аналогична дейност Петьо Петров-Пепи Еврото, който е и бивш шеф на Столичното следствие.

„Пробивите с Нотариуса и Еврото трябва да имат голям обществен натиск, защото, ако се оставят нещата само на съдебната система, нищо няма да се получи“, допусна Смилов. И напомни, че в публичното пространство неотдавна се появи снимка на настоящия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов в компанията на Пепи Еврото в ресторанта му, смятан за клуб за влияние в магистратските среди. Тогава Сарафов обясни присъствието си там, като посочи, че е бил подмамен от тогавашния главен прокурор Иван Гешев, за да бъде сниман и впоследствие компрометиран.