„10 ноември е една важна дата в живота на много хора, които тогава бяха млади и пълни с надежда. Ако сега ги питате какви промени са искали, и те вече не са сигурни“, каза в студиото на Дарик Бургас д-р Зияд Ел Масри. В деня преди 33-тата годишнина от свалянето на Тодор Живков от власт, експертът коментира състоянието на България след смяната на политическия строй.

Аз не го наричам „преход“, защото това означава да стигнем някъде, а ние вървим без ориентация. Като направим анализ, си даваме сметка, че за това време нищо не сме свършили“, изказа мнението си д-р Ел Масри. По думите му, макар според много хора да са настъпили съществени промени към по-добро, той има по-различно виждане за нещата.

Аз искам да живеем в свободен свят, обаче за тези 33 години разрушихме повече, отколкото изградихме“, заяви д-р Ел Масри. Той запита: „Нали тръгнахме към Запада? Нали отидохме към свят на мечтите? Дали го направихме? След всички тези години получаваме мизерна 350-360 евро минимална заплата, борим се да стигнем 1000 лв. и това е голям успех за нас. Защо стигнахме дотук? Защо не тръгнахме нагоре? Само тъпчем на едно място или отиваме надолу“, изказа виждането си д-р Ел Масри.

Да загърбим миналото – нужен е български модел

Според експерта вече е време да търсим по-подходящ за нас начин на управление. „В днешно време много държави в света е неясно дали са комунисти, социалисти, капиталисти или нещо друго. Ние сме част от свободния свят и трябва да го признаваме. Оттам нататък всяка държава трябва да гради свой модел“, е мнението на д-р Ел Масри. За него е грешка да подражаваме на други страни, а трябва сами да намерим правилното за нас решение.

„Затова и не ни уважават в чужбина. Ние сме допълнителна бройка към другите 27 държави в ЕС. Дори в Шенген не искат да ни приемат вече толкова години“, смята д-р Ел-Масри. Неговото мнение е, че макар да са малка нация, българите имат големи възможности.

Грешките на прехода: низ от изпуснати шансове

„България винаги е била фактор допреди 33 години. Но ние постепенно започнахме да излизаме отвсякъде, от всички пазари. Защо? Това няма нищо общо с комунизма или свободата. Това е бизнес, който трябва да пазим“, даде гласност на мислите си д-р Ел Масри. Според него България е трябвало да запази предприятията и връзките, наследени от социалистическия режим, вместо да разрушава всичко и да гради наново.

Д-р Ел Масри даде ярък пример с родните постижения в сферата на информационните технологии преди 1989 г. „България е една от първите страни, които още през 80-те години се усетиха, че компютрите ще бъдат душата на света. Още преди „Епъл“ и Бил Гейтс, в „Правец“ се произвеждаха компютри и даже пращахме специалисти в Япония. Ако бяхме развили тази фирма, щяхме да бъдем един от центровете за този бизнес в света“, изрази виждането си д-р Ел Масри.

Той не може да намери отговор на въпроса защо сме допуснали толкова много грешки по време на прехода. „Все пак можем да направим нещо. Да измислим нов модел, за да избираме визия за България и да започнем да гледаме напред“, каза д-р Ел Масри и добави, че днешният политически елит е изчерпан и трябва България да се гради от нови хора, които знаят какво искат.

„Много хора даже вече забравиха датата 10 ноември

и не чувстват това като събитие, което трябва да се помни. 30-годишните от онова време сега са почти пенсионери. Дали ще успеят да вземат пенсия, не се знае. Виждаме стандарта и начина на живот. Ако през 1989-та година ни бяха показали на монитор какво ще се случи с България, дали много хора щяха да решат да правят това, което се случи?“, запита д-р Ел Масри.

„Аз не казвам да се връща комунизма. Няма как да се върне вече. Но ние погребахме и комунизма, и капитализма. Те са братя, които умряха и двамата – единият през 1989-та, а другият по време на световната криза през 2008“, изказа мнение д-р Ел Масри.

Светът се променя без нас

Експертът коментира и санкциите, които ЕС наложи на Русия заради инвазията в Украйна: „Ние наказахме европейските граждани в знак на солидарност за нещо, което не знаем докъде води. В същото време Русия пак намери пазари в лицето на Индия и Китай и ще продават своите продукти“, каза д-р Ел-Масри. Той вижда как светът тръгва в две посоки – от една страна са държавите от Г-7, а от другата – тези в БРИКС (Русия, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка), към които се очаква също да се присъединят Аржентина и Иран.

„Нито Русия, нито Китай могат да кажат, че са комунисти. Те са вече едни смесени системи. Това значи, че светът има нужда от промени, а ние още чакаме. Все говорим за някакви принципи, които съм убеден, че са в музея от няколко години“, заяви мнението си д-р Ел Масри.

Според него сега е настъпил мигът за действие. „Имаме право за първи път от сигурно 80 години да избираме наш модел, който ще обхваща нашите мисъл, култура, традиция и реалност“, вярва д-р Ел Масри. Той даде и пример:

Газовата криза може да бъде в плюс за България

„Много е просто. България е малка нация на голяма територия. В същото време не сме зависими много от газа. Но имаме друго „оръжие“ – тока. Имаме една атомна централа и да бяха слушали преди време да направим втора, щяхме да имаме още повече възможности. Можехме да превърнем тока в инструмент да увеличим инвеститорите в България“, смята д-р Ел Масри.

„Можехме да направим много неща, за да превърнем безнадеждното в надежда. България имаше много възможности да бъде фактор, но, за съжаление, политиците са като в мъгла и не виждат даже два метра напред“, изрази мислите си д-р Ел Масри и завърши с думите: „Затова ви казах, че трябва да мислим за нов модел. Не можем да продължаваме така.“

Повече за възгледите на д-р Зияд Ел Масри относно значимостта на датата 10 ноември, чуйте в звуковия файл:

Автор на статията: Никола Попов

Последните новини от Бургас

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм