„Конюнктивит може да бъде една от проявите на пациент, инфектиран с коронавирус. Той се забелязва до 3% от заразените хора, като възпалението може да е единствен симптом или придружаващ“. Това потвърди в предаването „Най-добрите болници и лекари“ офталмологът Д-р Тодор Тасков от очна клиника „Луксор“.

Заразяването най-често става чрез попадане на аерозол с вирусни частици от друг болен или при докосване на очите с мръсни ръце. Най-забележимият и алармиращ сигнал за наличието на офталмологичен проблем е зачервяването на очите. Причините са различни - от вируси и бактерии, до алергии и т.нар. „синдром на сухото око“. То обаче може да се дължи и на заболявания като глаукома, възпаление на роговицата, иридоциклит и други, които изискват спешна реакция.

Навременното диагностициране на рефракционни аномалии води до по-добри резултати при лечението, категорични са специалистите.

При кои симптоми трябва да търсим задължително консултация със специалист, може да чуете още от интервюто на Галина Георгиева с Д-р Тодор Тасков пред Дарик радио.

Специализираното предаване "Най-добрите болници и лекари" се излъчва в кампания на Дарик радио за Пловдив и Южна България.

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров

Асистент продукция и водещ: Галина Георгиева