В навечерието на предстоящите избори в България младежката структура “България на младите” организираха симулация на парламентарните избори. Организаторът на инициативата Цветомир Николов сподели в специалната рубрика “Смисъла” на предаването “Кой говори” по “Дарик”, че целта събитието е да се акцентира на определящата сила на избора.

Младежите са имали възможност да влязат в ролята и на политици, и на избирател, каза още той.

“Младите хора показаха доста неща, които отсъстват в реалната политика и откъм послания, и откъм идеи, и откъм идеологии. Например в българската политика категорично отсъства социалдемократическа модерна проевропейска лява партия, а те създадоха такава и точна такава партия събра доста сериозен вот на доверие”, представи накратко резултата от проведената симулация Цветомир Николов.

В разговора се включиха и доц. Георги Лозанов, медиен експерт, и дългогодишният журналист на “Дойче веле” Румяна Таслакова.

“Ние казваме, че имаме право на избор, но това право на избор може да бъде силно ограничено, ако на политическата сцена няма фигури и субекти, които да те представляват достатъчно”, доц. Георги Лозанов.

Той подчерта важното участие на младите в подобни инициативи, защото те развиват нови концепции. Според него, младите хора трябва да имат поглед над най-близката история на България от началото на прехода, за да не се осланят на агитации, а на знания при избора си.

“Ние най-после сме в правото си да избираме. Включително да избираме онези характеристики, които създават нашата индивидуална идентичност. Къде да живеем, какво да учим, какви идеи да имаме. Защото през комунизма, можеше да бъдеш само комунист. Докато в либералната демокрация, можеш да избереш да бъдеш комунист”, каза доц. Лозанов.

“Свобода за избора в България има. В България има и кого да избереш. Това, което някои твърдят, че няма кого да избереш, просто не е вярно”, журналистът Румяна Таслакова.

Според нея, промяна е възможна, ако всеки започне с нещо малко.

"Тези малки стъпки ще доведат до крайната цел", коментира още тя.

Таслакова допълни, “че е важно всеки да се замисли, независимо дали е ляв, десен или консервативен. Да се замисли дали иска да участва в своето бъдеще”. Защото чрез собствения избор градим не само нашето бъдеще, но и това на следващите поколения, каза още тя.

Целия разговор чуйте и гледайте в прикачените файлове

* Това предаване се реализира в рамките на инициатива „Какво наистина означава ЕС за теб?“, финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС) и изпълнявана в рамките на проект „Права и ценности“ от фондация „Четиридесет и две“. Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.