Цивилен икономист без никакъв военен опит. Това е Андрей Белоусов - предложеният от Владимир Путин за нов министър на отбраната на Русия. Агенция ТАСС публикува статия, в която представя накратко биографията на бившия вицепремиер на страната. Зодия Риби – той е роден на 17 март 1959 г. в Москва. Баща му Рем Белоусов също е икономист, а майка му – химик.

Белоусов завършва с отличие Икономическия факултет на Московския държавен университет "Ломоносов" със специалност "Кибернетика". Притежава докторска степен по икономика. От 2000 г. до 2006 г. е генерален директор на Центъра за макроикономически анализи и краткосрочно прогнозиране и същевременно е съветник на свободна практика на председателите на правителствата на Руската федерация. До 2010 г. си сътрудничи с Центъра за стратегически изследвания при изготвянето на програмата за развитие на Русия.

От 6 февруари 2006 г. до 17 юли 2008 г. е заместник-министър на икономическото развитие и търговията на Руската федерация.
В периода 2008-2012 г. е директор на Департамента по икономика и финанси на Службата на руското правителство.

От 21 май 2012 г. до 24 юни 2013 г. е министър на икономическото развитие на Руската федерация в правителството на Дмитрий Медведев. Бил е управител на Русия в Европейската банка за възстановяване и развитие и заместник-управител на Международната банка за възстановяване и развитие.

На 24 юни 2013 г. се присъединява към администрацията на президента на Руската федерация, където до 21 януари 2020 г. е помощник на президента Владимир Путин по икономическите въпроси. От 17 юни 2015 г. до 29 септември 2018 г. е председател на Съвета на директорите на нефтената компания "Роснефт".

От 21 януари 2020 г. изпълнява длъжността първи заместник министър-председател Мишустин. От 30 април до 19 май 2020 г. е изпълняващ длъжността ръководител на правителството. В първото правителство на Мишустин отговорностите на Андрей Белоусов включваха разработването на основните направления на социално-икономическото развитие на страната, координиране на работата за постигане на националните цели за развитие на Русия и изпълнение на националните проекти, въпроси на единната финансова, кредитна и парична политика, регулиране на финансовите пазари.

Той контролираше дейността на институциите за развитие, изпълнението на инвестиционни проекти, държавното регулиране в областта на интелектуалната собственост, външноикономическата дейност, митническото и тарифното регулиране, участието на Русия в СТО.