Централната избирателна комисия ще определи окончателно ръководствата на двете Районни избирателни комисии в Пловдивска област.

Това стана ясно след проведените днес при областния управител Илия Зюмбилев политически консултации за изборите за членове на Европейския парламент, както и за изборите за народни представители, насрочени за 9 юни 2024г.

По време на преговорите за състава на 16 РИК политическите сили не постигнаха консенсус за председателското място. Бяха предложени две кандидатури - „ГЕРБ-СДС“ предложи  за поста Калоян Сухоруков, който и на предишните избори е оглавявал комисията, а ПП “Възраждане“ - Нед Златев.

Секретарското място в 16 РИК-Пловдив град, също бе спорно. Кандидатурите там са две - от “Продължаваме Промяната-Демократична България“ предложиха за поста Ангел Първановски, от ПП“ Движение за права и свободи“ издигат Васил Петров.

Единствено единодушно се прие предложението броя на заместник-председателските места да са четири на тези избори. ПП „Има такъв народ“  издигат за едно от тези места Стефан Вълчев.

Ръководните места на 17 РИК-Пловдив област също ще се определят от ЦИК, след като политическите партии отново не се споразумяха за постовете. Не беше постигнато съгласие за председателското място и за секретар.

За председател бяха предложени три кандидатури - ГЕРБ-СДС  предложи Янко Радунчев, който също е участвал на предишните избори оглавявайки комисията, на „БСП за България“ предложението е Ваня Костадинова а от ПП “Възраждане“ предложиха Петя Генова.

До консенсус не се стигна и за секретарското място. Там кандидатурите са две - от "Продължаваме Промяната-Демократична България“ предложиха за поста Стоян Мемцов, а от ПП “Движение за права и свободи“- Радина Петрова.

Спор нямаше единствено за броя на заместник-председателските места. Нямаше и възражение за заместник-председателските място на ПП „Има такъв народ“, като тяхната кандидатура е  Янко Тричков.

Комисиите и в двата избирателни района са съставени от общо 17 членове - като ръководните места са шест - председател, четирима заместници и един секретар, а останалите 11 са членове. Задължителното условие на закона е членовете на ръководството да са от различни политически сили.

Според резултатите от последните избори и на база решение на ЦИК местата са разпределени по следния начин и за двете РИК - 5 места за Коалиция „ГЕРБ-СДС“, 4 места за Коалиция „Продължаваме промяната“, по 3 места за ПП „Движение за права и свободи“, 2 места за ПП „Възраждане“ и  Коалиция „БСП за България“, и 1 място за ПП „ Има такъв народ“.