Централната избирателна комисия окончателно обяви разпределението на мандатите след резултата от изборите на 9 юни за членове на Европейския парламент от България.

За ГЕРБ-СДС са гласували 474 059 избиратели, за ДПС - 295 092, за “Продължаваме промяната – Демократична България” - 290 865, за “Възраждане” - 281 434, за БСП за България - 141 178, а за “Има такъв народ” -  121 572. Така ГЕРБ-СДС ще имат 5 мандата в Европейския парламент, ДПС, ПП-ДБ и “Възраждане” - по 3, БСП - 2, а ИТН - един евродепутат.

България е представена с общо 17 евродепутати в Европейския парламент. Според разпределението до момента те ще са част в различно съотношение от “Европейската народна партия”, “Обнови Европа”, “Социалистите и демократите” и в партии, нечленуващи в европейските политически семейства.

Очаква се имената на новоизбраните членове за ЕП да бъдат обявени официално от ЦИК на 14 юни. Вече обаче картината е ясна. 

Кои са евродепутатите ни?

Бившият кадър на БСП, който мина в редиците на ДПС - журналистката Елена Йончева, става евродепутат, макар да бе сложена на неизбираемото пето място. 

Йончева изненадващо се появи в листите на ДПС през април, но бе сложена назад в листата. При преференциалния вот размествания няма. Поставените пред Йончева - Джевджет Чакъров и Искра Михайлова са подали заявления за отказ от местата си в ЕП, така Йончева се премесва на трето място след Илхан Кючюк,Танер Кабилов.

Другите изненади при евродепутатите са от листите на ПП-ДБ, които ще изпратят също трима свои представители в ЕП. Благодарение на преференциите си Радан Кънев и Христо Петров-Ицо Хазарта са разместили листите. Така, макар и по-назад в листите, те, заедно с водача в евролистата Никола Минчев влизат в Европейския парламент, като изместват Стефан Тафров и Даниел Лорер. След изборите съпреседателят на ДБ Христо Иванов хвърли остака, а според запознати причина затова е липсата на представител на ДБ в ЕП след ниския резултат на вота.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Росен Желязков, който е втори по преференции за евровота след радиоводещия Петър Волгин от “Възраждане”, вчера се отказа от мястото си Брюксел.

Той остава в националния парламент като водач на листата в Благоевград и дава път към ЕП на Илия Лазаров, който беше шести в листата. ГЕРБ-СДС имат пет мандата в ЕП. Така, другите четирима, които отиват в Брюксел са настоящите евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел.

Петър Волгин е получил персоналната подкрепа на една четвърт от гласувалите за “Възраждане” и посочилите преференция в евролистата. Така Волгин става член на Европарламента, а останалите двама от трите мандата на партията ще са вероятно водачът на листата Станислав Стоянов и Рада Лайкова.

В БСП преференциалния вот не е довел до размествания. Начело на евролистата на социалистите е Кристиан Вигенин, следван от Румен Гечев, които ще са евродепутатите на червените, който след изборите се разделиха с лидера си - Корнелия Нинова.

ИТН, които изпращат един представител в Брюксел също нямат размествания в листите. Така от партията на шоумена Слави Трифонов в евродепутат става водачът на листата Ивайло Вълчев.