Прочутият испански цигулар за пореден път гостува в България като част от световното си турне. За концерта си на 3 септември той избра емблемата на Пловдив -  Античния театър. Музиката, с която цигуларят тръгва да обикаля света, този път е посветена на малкия му син Кайро и връщането към въображението на детството.

„Турнето ми е резултат от това да гледам как синът ми расте. Това е срещата с детето, което бих мечтал да бъда. Това е почит към онези същества, които са свободни като птици”, споделя Ара за новия си проект. „Магията е всеки ден да правиш открития и да се възхищаваш от всеки нов път, независимо къде ще те отведе”, допълва цигуларят.

За да представи новия си музикален проект, Ара Маликян ще доведе в Пловдив свои верни приятели и колеги – прочути испански музиканти от кубински произход. Отново трикратно номинираният за Грами джаз пианист Иван (Мелон) Люис, басистът и композитор Иван Руис Мачадо и Георвис Пико Милано – барабанист с повече от 26 години присъствие на световната класическа и джаз сцена.

Ара Маликян е испански цигулар от арменски произход, роден в Бейрут. Избира да живее в Мадрид и е провъзгласен за цигулар №1 на Испания. Виртуозен с цигулката и притежаващ уникална техника за изпълнение на класическа музика, Ара е не по-малко известен диригент, композитор, телевизионен водещ, основател на музикален квартет „Паганини“ и... дори филмов актьор! Музикални критици определят неговото изпълнителско изкуство като едно от най-оригиналните, ескцентрични и иновативни в световен мащаб. Завладяващата ескпресивност, страстност и влудяваща енергия е това, което от първата секунда грабва публиката на самобитния цигулар.

Наред с творби на любими класически композитори - Бах, Моцарт, Паганини, Вивалди, Сарасате - Маликян изпълнява и авторски парчета, както и музика от разнообразни етнo култури: арабска, арменска, еврейска, испанска, циганска - често в рок, джаз или фолк обработка. По време на концертите му често звучи и филмова музика.

Годишният му изпълнителски график включва около 450 концерта в най-различни места на планетата. 

Концертът на Ара Маликян започва от 20.00 часа на Античен театър - Пловдив.