Удължен череп на жена отпреди 2000 години, открит в Стара Загора, изчезна от археологическите разкопки преди няколко месеца, пише bTV. Снимка на находката в социалните мрежи предизвика дискусия около него.

"Намираме с в некропола на богатите жители на Августа Траяна, тъй като от миналата година досега са открити три големи гробни съоръжения. За съжаление, през септември неизвестни злосторници са влезли в гробницата и са откраднали черепа", обясни директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев.

Министър Минеков с акт за кмета на Асеновград за разкопаването на Долнославската могила

Полицията започва разследване веднага.

"Много е трудно да се открие такъв череп, защото той не е културна ценност. Той може да бъде хвърлен някъде. Следствието е прекратено, но се учудвам, че пет месеца след това темата отново се повдига", добави Петър Калчев.

Три обекта проучва тази година археологът Върбин Върбанов

"Черепът е интересен поради факта, че е изкуствено издължен. Това се прави, когато децата са малки, на около 1 год. Това е често срещано по българските земи. Това е характерно за прабългарите", обясни антропологът Доника Желязкова.

Преди да бъде извършен вандалският акт, черепът е заснет 3D и описан.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм