Една от освободените през ноември птици от застрашения в България вид черен лешояд стана жертва на бракониери. Този път тя е от програмата за възстановяване на вида в Източните Родопи, изпълнявана от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Фондация „По-диви Родопи“ и испанската организация GREFA, съобщават от БДЗП.


Женският лешояд, кръстен Андалусия, беше освободен през ноември заедно с 13 други, след 6-месечна адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград. Преди освобождаването всички птици бяха маркирани с орнитологични пръстени и GPS предаватели, с които в реално време се проследява тяхното движение, разказва директорът „Природозащита“ в организацията Стойчо Стойчев.


Близо две седмици след освобождаването Андалусия се установи в района южно от град Харманли, където прекара няколко дни. Една нощ предавателят ѝ започна да излъчва съмнителен сигнал. Полевият екип на БДЗП посети мястото, за да провери състоянието на лешояда и последните му координати. При огледа на района бяха ткрити покривни пера със следи от кръв и други улики, които свидетелстват за извършено престъпление, както и следи от автомобил. Това наведе екипа на подозрението, че лешоядът е застрелян от бракониери, които са унищожили предавателя заедно с трупа на птицата, коментират от БДЗП. Те незабавно са подали сигнал в районното управление на полицията и разследващи посетили мястото на инцидента. Предположенията са, че птицата е била застреляна докато нощува от бракониери, ловуващи с фарове или незаконни термални прицели.


От БДЗП припомнят, че през септември 2022 г. в района на Джебел беше застрелян египетският лешояд Бояна, а през месец май 2020 г. над ловно стопанство „Женда“ край Кърджали бе застрелян черният лешояд Ултрон. През септември 2021 г. в района на община Стралджа беше прострелян царски орел. Извършителите и на трите престъпления все още не са разкрити.  


Междувременно, подобен случай на застрелян през миналата година в Унгария български черен лешояд, от който бяха намерени само предавателя и пера, беше успешно разкрит от Унгарското бюро за разследване – служба, подобна на нашата ДАНС. Извършителите са четирима ловци, срещу които унгарската прокуратура вече е повдигнала обвинения, разказват от БЗДП. И настояват институциите да положат усилия за разкриване на тези престъпления, както и да се засили контролът за предотвратяване на бракониерството.


Необходимо е и да се ускори създаването на специализираното полицейско звено за разследване на престъпленията срещу природата, сочат от БДЗП.