Теодор Генадиев се занимава с часовникарство, откакто е бил на 14 години, а занаята е наследил от баща си. Преди четири години двамата откликват на идеята за възстановяване на старинните градски часовници в Лом, чиито стрелки били спрели в продължение на 20 години.

В крайдунавския град има два големи часовника. Единият е поставен на някогашната банка в града, като сградата е строена през 1933 година от австрийска фирма. Другият часовник краси островърхата кула на една от емблематичните къщи,  популярна още от едно време като „Аптека Тодор Велев”. Тя е строена през 1929 година  и е в стил сецесион. Вече четири години след обновяването си градските часовници работят, като единият от тях отмерва  времето и със  звук на кръгъл и на  половин час. 

За да събудят Лом, съживиха старите часовници

По думите му конкуренция в града почти няма, защото старите часовникари вече ги няма, а млади не искат да се научават. 

Теодор Генадиев разказа, че възрастните хора най-често носят руски часовници, каквито основно е имало преди време, по-младите носят други марки - самонавиващи се, електронни.

Как се е промени през годините часовникарството, кой все още носи ръчен часовник и има ли интерес към занаята? Отговорите на тези и други въпроси чуйте в прикачения звуков файл.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм