Ново изследване показва, че чаша какао може да ви предпази от негативните ефекти на мазните храни когато сте под стрес, предаде Independent.  

Изборът на храна, който хората правят, когато са подложени на стрес, може да повлияе на ефекта, който това напрежение оказва върху здравето на сърцето, твърдят експерти.

Сега обаче проучване установи, че пиенето на какао с високо съдържание на флаваноли по време на мазна храна може да смекчи част от въздействието на храната върху организма.

Флаванолите са съединения, които се съдържат в някои храни и напитки, като ябълките и чая, и се считат за полезни, включително за регулиране на кръвното налягане и защита на сърдечносъдовото здраве.

За хората, които са склонни да посягат към богати на мазнини лакомства, когато са стресирани или защото са бързи и удобни, добавянето на чаша минимално преработено какао или зелен чай може да доведе до истинска промяна за тяхното здраве.

Чаша какао може да ви предпази от негативните ефекти на мазните храни, когато сте под стресGetty images

Д-р Катарина Рендейро, доцент по хранителни науки в Университета в Бирмингам и водещ автор, обясми:

 „Знаем, че когато хората са стресирани, те са склонни да се ориентират към храни с високо съдържание на мазнини. Вече доказахме, че мазната храна може да влоши възстановяването на съдовете на организма след стрес. В това проучване искахме да видим дали добавянето на храна с високо съдържание на флаванол към мазната храна ще облекчи отрицателното въздействие на стреса върху организма“, каза тя. 

В предишно проучване изследователите от Бирмингам установяват, че храните с високо съдържание на мазнини могат да повлияят отрицателно на функцията на кръвоносните съдове и доставката на кислород до мозъка, докато флаванолите - открити в изобилие в какаото и зеления чай - могат да защитят тази функция в периоди на ежедневен стрес.

Чаша какао може да ви предпази от негативните ефекти на мазните храни, когато сте под стресGetty images

Д-р Рендейро добави, че  изследването показва, че пиенето или консумирането на храни с високо съдържание на флаваноли може да се използва като стратегия за смекчаване на някои от последиците от по-лошия избор на храни върху съдовата система.