По данни на лондонската борса ICE цените на природния газ на европейския пазар преминаха границата от 3000 долара за 1000 куб. м за първи път от началото на март.

При откриването на търговията септемврийските фючърси (измерени чрез TTF, най-големия индекс на европейския хъб) скочиха до 2800 долара, като се търгуваха за 2921 долара, а 12 минути по-късно достигнаха 3022,4 долара, добавяйки 19% към цената на сетълмента от предишния търговски ден (2538,8 долара).

Митрофанова: За газ от „Газпром“ се плаща само в рубли

Котировките на природния газ са повлияни най-вече от съобщението на „Газпром“, че газопроводът "Северен поток" ще бъде спрян от 31 август до 2 септември за планирана профилактика на единствения работещ компресорен агрегат в компресорната станция "Портовая".

Миналата година европейският пазар се сблъска със срив на цените на газа. Експертите обясняват това с ограниченото предлагане от страна на основните доставчици, ниските нива на капацитета за подземно съхранение и голямото търсене на втечнен природен газ в Азия.

Константинова: При изгоден договор с „Газпром“, това е вариант за доставки на газ

Освен това износът на руски газ намаля значително след началото на войната в Украйна: доставките по "Северен поток" и по украинската газопреносна система намаляха значително, а доставките по газопровода "Ямал-Европа" бяха напълно преустановени. Сега Европа е подложена на непрекъснат натиск поради продължаващото напрежение с руския износ. Ситуацията се влияе и от горещата вълна в региона, която намалява производството на електроенергия от алтернативни източници. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм