Река Искрецка, която е един от най-големите притоци на Искър в Софийско, от вчера просто е... пресъхнала, без видима причина, съобщи Клуб Z.

Това става ясно от съобщение на общината.

Нивото на Дунав е критично ниско и в първия български участък на реката

В заповед на зам.кмета Валентин Михайлов за въвеждане веднага на бедствено положение, пише че "по неизяснени причини" следобед на 15 август е установено, че водата от извора на реката около с. Искрец е пресъхнала.

Р. Искрецка захранва с питейна вода Своге и няколко близки села. Сега те остават на сухо. Вода няма и за шоколадовия завод на Mondelez, който е именно на р. Искрецка.

Със своя заповед зам.-кметът въвежда бедствено положение, сформира щаб и активира плана за защита при бедствия. Щабът се е събрал снощи на съвещание.

Сегашната суша в Европа е най-тежката от 500 г. насам

Всички фирми и частни лица, които разполагат с техника за снабдявне с вода за битови и питейни нужди, трябва да организират такова снабдяване, посочва се още.

Крайната дата на бедственото положение не е известна - "до овладяване на ситуацията".

"Реката в с. Искрец изчезна ! Днес 15 Август водата в р . Искрецка започва бързо да намалява и към 19.00 ч. оттокът на водата спря напълно. Коритото на реката вече е празно и сухо. Пресъхнаха и двата най големи извора от цялата карстова изворна верига които осигуряваха питейна вода за Искрец, Своге и още две три села от община Своге.

„Гладни камъни“ изплуваха от пресъхнали основни реки в Европа

Р. Искрецка е една от реките с постоянен целогодишен висок дебит с карстови извори", пише фейсбук потребителят Бойко Веселинов.

Реката в с . Искрец изчезна ! Днес 15 Август водата в р . Искрецка започва бързо да намалява и към 19.00 ч. оттока на...

Posted by Boiko Veselinov on Monday, August 15, 2022

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм