Нивото на река Дунав продължава да е критично ниско и в първия български участък на реката, съобщиха от "Пристанище Видин".  

По данни на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" нивото днес край Ново село на километър 833-ти бе минус 26 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за идните два дни е то да продължи да се понижава. Край село Гомотарци водният стълб е минус 137 см, а при Дунав мост 2 на километър 796-ти нивото е 17 см.

Сегашната суша в Европа е най-тежката от 500 г. насам

Подобна е ситуацията и в останалите български участъци на Дунав, както и в дунавски държави, като маловодието е обхванало цялата река. По думите на капитани на кораби стотици са самоходните и несамоходните плавателни съдове на стоянка, които изчакват в българо-румънския участък на река Дунав заради много ниското ниво. 

Независимо от ниското ниво на река Дунав край Видин продължават да акостират круизни кораби. И днес на видинското пристанище хвърлиха котва два пътнически кораба с чуждестранни туристи на борда. Специалистите обясняват, че тези кораби имат газене от 1,20-1,30 метра. От началото на туристическия сезон - средата на месец март до днес, на видинското пристанище са акостирали, въпреки ниското ниво на реката, 215 круизни кораба, а от началото на юли до днес – над 74 кораба, показва справка на "Пристанище Видин“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм