Бургас и Варна подписаха договори за закупуването на 116 електрически автобуса за нуждите на обществения транспорт в двата морски града. Документите парафираха министърът на околната среда и водите Нено Димов и временните кметове на морските общини. Общата инвестиция е за близо 150 млн. лева. 

Парите са осигурени от Оперативната програма „Околна среда“ 2014-2020 година. А основната цел е със закупуването на новите електрически машини да бъде значително подобрено качеството на атмосферния въздух.

Бургас, Варна, Враца, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора, Столична община, Хасково и Шумен са градовете, по чиито улици до две години трябва да бъдат пуснати нови електрически автобуси.

Към момента по процедурата са сключени 8 договора за модернизиране на градския транспорт за общо 463 млн. лв., осигурени от Оперативната програма, съобщиха от екоминистерството.

В Бургас по проекта ще бъдат доставени нови 56 електрически возила, зарядни станции и допълнително оборудване към съществуващите системи за управление на обществения транспорт. С изпълнението на мерките по проекта количеството ФПЧ10 ще се намали с близо 4 тона годишно, показват експертните разчети.

До момента са подписани договорите за нови електрически автобуси и в София, Враца, Стара Загора и Русе.