Днес приключва първият кръг консултации за съставяне на правителство с третия проучвателен мандат на „БСП за България“. Очакват се разговори с парламентарната група на „Демократична България“ (ДБ) и напусналите "Има такъв народ" (ИТН) депутати. Срещите отново ще се състоят в Народното събрание.

От ИТН са готови да съставят правителство с БСП (обзор)

Във вторник „БСП за България“ проведе консултации с парламентарната група (ПГ) на „Продължаваме Промяната“ (ПП). Двете формации препотвърдиха изработената вече програма и обявиха, че името на премиера ще стане ясно, ако се осигури мнозинство за политиките в нея. От БСП смятат, че кандидатът за министър-председател трябва да бъде посочен от ПП - най-голямата политическа сила в парламента.

Нинова след преговорите: ИТН имат воля за кабинет

Вчера левицата разговаря и с представителите на ПГ на ИТН. От „БСП за България“ казаха, че за основа на съставянето на бъдещ кабинет в рамките на настоящия парламент поставят готова управленска програма. От ИТН коментираха, че имат съвпадение по почти всички точки, сред които и приемането на антикорупционния закон.

На брифинг в парламента след срещата лидерът на БСП и вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова обобщи, че ИТН имат воля и желание да разговарят за съставяне на редовен кабинет. И двете формации бяха мнение, че персонални назначения следва да се обсъждат на по-късен етап.

БСП и ИТН седнаха на масата, разбират се по готовата управленска програма

Относно предложението вътрешният министър в оставка Бойко Рашков да оглави Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Ива Митева от ИТН посочи, че нямат „остри възражения“ срещу кандидатурата му. По думите й обаче не трябва да се записва конкретно име, преди да бъдат приети процедурните правила за избор на председател на комисията.

ПП са се обединили около името на Асен Василев за премиер

След като ПП не успяха да реализират проучвателния мандат, а ГЕРБ-СДС отказаха да го приемат, президентът Румен Радев връчи последния мандат на „БСП за България“. Процедурата по връчването на мандатите започна, след като бе гласуван вот на недоверие към кабинета „Петков“ през юни.

Христо Иванов: БСП да спогоди ПП и ИТН, нямаме проблем Василев да е премиер

Ако и „БСП за България“ не успее да изпълни мандата, държавният глава ще разпусне 47-ото Народно събрание, ще състави служебно правителство и ще обяви датата за провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм