Задържането на председателя на Национално движение „Русофили“ в Пловдив и член на Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП в града на тепетата Златомир Дьовленски, е по политически причини.

Това се заявява в позиция до медиите от местните структурите на столетницата.

„Дьовленски е доказан експерт в сферата на европейските проекти. Длъжността, която заема, не е свързана с достъп до класифицирана информация и в тази връзка считаме, че извършеният вчера арест е поръчка по изцяло политически причини.

Обезпокоени сме, че подобни показни действия доказват, че България е полицейска държава, в която няма свобода на словото и действията. Показният арест свидетелства, че никой български гражданин не е защитен от насилствено нахлуване в дома му от страна на "правозащитните" органи.

Тълкуваме всякакви обвинения в "държавна измяна" като политическа атака и остро се противопоставяме на подобни прийоми до представяне на неопровержими доказателства от страна на Съдебната власт“, се посочва още в позицията на Градския съвет на БСП – Пловдив.

Припомням, че председателят на Национално движение "Русофили" в Пловдив Златомир Дьовленски е единият от двамата задържани за разгласяване на държавна тайна. Това потвърди пред Дарик зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов. Другото лице е бивш служител на община Родопи.

За момента нямат повдигнати обвинения, каза още прокурор  Гавраилов. Претърсвания и изземвания са извършени и в сградата на община Родопи, където Дьовленски работи като младши експерт.

Мъжът беше арестуван при зрелищна акция на службите вчера сутринта. Той е

е на 33 години. Докторант е в ПУ "Паисий Хилендарски", както  и аспирант в Астраханския държавен университет в Русия.

Бивш кандидат за депутат от БСП за България.