БСП сигнализира прокуратурата във връзка с неправомерно разходване на европейски средства от служебния социален министър Лазар Лазаров. Става дума за средства по Плана за възстановяване и устойчивост в частта по компонента социално включване по проекта „Развитие на социалната икономика“.

В сигнала е посочено, че държавата е закупила имоти в Пловдив, Бургас и Габрово, като според БСП покупките са ненужни, а процедурата, по които са извършени e непрозрачна.

БСП сигнализира за опасност от екокатастрофа в Асеновград и Велико Търново

Отговорът от социалното министерство не закъсня. Оттам уточниха, че въпросният проект е одобрен от предходното правителство, като в него е включено и закупуването на имоти за създаване на инфраструктура на социалните предприятия. Тогава министър е бил депутатът от БСП Георги Гьоков.

Сигналът от левицата съдържа факти за потенциално незаконосъобразно и неправомерно разходване на публичен ресурс, в случая на европейски средства. Става въпрос за проект „Развитие на социалната икономика“ на обща стойност от близо 27 милиона, който е разработен в 2 компонента. 

Дончев: БСП не е ключът към бъдещо управление

Единият се отнася за създаването на 6 регионални центрове за подкрепа модернизиране на предприятията за социалната икономика. Именно по този компонент е и сигналът на БСП. Конкретният повод е, че с парите от служебния кабинет са закупили имоти за близо 2.2 млн. лв. в Пловдив, Бургас и Габрово.

Георги Гьоков открои редица нарушения, свързани с процедурата за купуване на частните имоти, като липса на критерии как се определят градовете,  в които ще се изграждат регионалните центрове, на какви параметри трябва да отговарят помещенията, както и как се определят печелившите оферти.

С какви нагласи партиите ще се включат в битката за следващия парламент?

По думите му няма основание да се счита, че в Пловдив и Бургас процедурата е била различна.

Служебният министър Лазар Лазаров отговори, че проектът е одобрен от предишния Министерски съвет и тогава е внесен начинът на реализация, а министър по това време е Гьоков.  

БСП и „Възраждане” сезират КС за новите реактори на АЕЦ-Козлодуй

По думите на Лазаров, Гьоков е могъл да предприеме действия за осигуряване на държавни и общински помещения за реализирането на този проект. Лазар Лазаров изтъкна, че няма самоволно действие от негова страна. Като сегашното ръководството на социалното ведомство е поискало съдействие от областни управители и кметове, но такова не е било получено.

А от агенции за недвижими имоти са получили 35 оферти, от тях 22 не са отговаряли на изискванията. Оценени са били 13 оферти, като пазарната оценка е извършена от независим оценител. По думите му процесът е напълно прозрачен, а националният интерес е осигурен.

Божанков: Органът, приел закона, пуши - принцип, валиден и при корупцията

Министърът изтъкна, че проектът е обвързан и с други, като условие за получаване на второто плащане към страната по Плана за възстановяване и устойчивост. Срокът за реализация е бил краят на 2022 г.

Лазар Лазаров припомни, че служебният кабинет не е част от предстоящата предизборната кампания. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм