БСП и „Възраждане” ще внесат жалба в Конституционния относно избора на компания, от която страната ни да закупи атомни реактори IP 1000, които да станат седми и осми в АЕЦ „Козлодуй“.  От левицата призоваха „Продължавам промяната“ също да се присъединят към тях.  

Борислав Гуцанов от БСП коментира, че е станало практика решението на Народното събрание да изземва функциите и правомощията на изпълнителната власт.

Костадинов: Лидерската среща беше безсмислена, бихме отишли на двустранна

„Технологията AP1000 все още никъде не работи по света. Има една такава в Китай, която е с толкова много промени, което на практика я прави китайска технология. Не искаме България да се превръща в опитна, експериментална площадка на нови ядрени мощности“, заяви той.

По думите му по-добрата алтернатива е да се завърши проектът в Белене, тъй като са вложени много пари, а новите мощности в „Козлодуй“ биха излезли три пъти по-скъпо.

„Възраждане“ против решението на МЗ за закупуване на 6 хеликоптера

Според Гуцанов не е нормално, когато в „Белене“ имаме цялото оборудване за първи и втори контур, което е платено от българската държава и необходимите средства за довършване са под 10 милиарда, да тръгваме към една все още нова технология, която ще струва над 30 милиарда – 3 пъти по-скъпа.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов определи решението на парламента като незаконно, антиконституционно и лобистко.

С какви нагласи партиите ще се включат в битката за следващия парламент?

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев коментира, че трябва да се запознаят с мотивите на БСП и „Възраждане“.

Борислав Гуцанов уточни, че в случая не става дума за политическо сближаване с „Възраждане“, тъй като левицата следва последователно вижданията си.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм