В статус в социалните мрежи независимият депутат Явор Божанков "разкри" обществена тайна, която, по негови думи, е пример за масовото неспазване на правилата в държавата. В коментара си той описва сцена от заведение, в което, въпреки забраните, се пуши свободно. 

Каква е разликата между парламентарна република и президентска република

"Попадам в заведение, в което се пуши. Страшно е, че има закони и правила, които съзнателно не се спазват. За правовия ред е страшно. Независимо дали става дума за дим или за друго."

След това продължава с коментара си, назовавайки по-дълбокия проблем с пушенето на закрито. Хората, които са въвели това правило системно не го спазват, казва той. 

Явор Божанков пред Дарик: Мандатът в ръцете на БСП е с нулев шанс да се реализира

"В Народното събрание се пуши. В една голяма зала на втория етаж. Пушат политици, журналисти и гости. На закрито. Заедно.

Органът приел закона - пуши. Тези, които трябва да налагат закона – пушат. Народът – пуши. Когато деца и студенти гостуват тук, преди да излязат на балкона минават през пушилнята - с възпитателна цел."

Той описва тази ситуация като чудесна аналогия за цялостната ситуация на общодържавно ниво и отношението към правилата дори на тези, които ги създават.

Божанков: Политическите лидери държат България за заложник

"Никой не гъква. Всички са „вътре“. Този принцип е валиден и при корупцията.

Кога ще се „оправи“ България? Когато започнем да спазваме правилата. Да се борим ние за ред. Независимо дали сме пушачи. Тогава ще има върховенство на закона."

Накрая независимият депутат завършва с констатация, че първо трябва сами да си помогнем, започвайки да спазваме правилата, и после да очакваме реализация и подобрение на всичко останало.

“Новото ляво е като старото, само че ново”. Божанков, Костадинов и Нинова дебатират в НС

"След това добра инфраструктура. След това добро здравеопазване. Справедлива социална система.

От нас започва всичко. Това е всекидневно усилие. Лична борба. Няма да го свърши Венецианската комисия. Нито ЕС. Нито САЩ.

Или ние ще го направим, като общност или ще потънем в беззаконие."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм