Четиринадесетгодишната котка на британско семейство се сдоби с рекорд на Гинес, след като звуковото ниво на нейното мощно мъркане беше измерено на 54,59 децибела, съобщава БТА, позовавайки се на ЮПИ.

Котката Бела, собственост на жителката на Хънтингдън, графство Кембриджшър, Никол Спинк, получи рекорда за най-силно мъркане от домашна котка, след като звуците ѝ бяха измерени от съдия на рекордите на Гинес, работещ с акустичен инженер.

„Тя мърка по цял ден! Ако наоколо има храна или някой да я гушка, тя винаги мърка“, разказва Спинк пред „Рекордите на Гинес“ и допълва: „Също така и когато гледа телевизия - тя обича да е шумна пред телевизора. Покойният ми съпруг постоянно недоволстваше, че вечер звукът от нейното мъркане заглушава телевизора“.

Световните рекорди на Гинес поставят маркер за рекорда от 50 децибела - цел, която Бела лесно преодолява.

Нейното мъркане с мощност 54,59 децибела беше достатъчно, за да бъде поставен рекорд за живееща днес котка. Най-силното мъркане на домашна котка изобщо е регистрирано при ниво на звука 67,8 децибела.

Рекордното мъркане за всички времена е дело на котарака Смоуки, който през 2011 г. е бил собственост на Лусинда Рут Адамс в Нортхемптън, Англия. Рекордът е изравнен пет години по-късно от Мерлин, собственост на Трейси Уестуд в Девън, Англия.

Оттогава Смоуки и Мерлин са починали, но остават съпритежатели на рекорда за най-силно мъркане на домашна котка в историята.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм