В последните си дни като премиер на Великобритания Борис Джонсън одобри изграждането на два нови ядрени реактора, но някои от съюзниците на евентуалната му наследничка Лиз Тръс са против това решение, съобщи „Сънди таймс“. Това предаде БГНЕС.

Франция ще плати 10 млрд. евро, за да придобие пълен контрол над EDF

Борис Джонсън и последният назначен от него министър на финансите Надим Захауи одобриха финансирането на атомната централа, известна под името SizewellC, което открива пътя за набиране на около 20-30 милиарда паунда от частни компании.

Тръс: Предпочитам намаляване на данъците пред прякото подпомагане

Близкият съратник на Лиз Тръс – Саймън Кларк, който е заместник-министър на финансите обаче предупреждавав писмо, станало достояние на „Сънди таймс“, че взетото решение може да ограничи икономическите планове на Лиз Тръс, ако тя стане премиер.

Стимулират финансово британците да пестят ток

От канцералията на Борис Джонсън заявиха, че не виждат как решението за двата нови реактора ще „върже ръцете на Лиз Тръс“.

В друга статия в „Мейл он сънди“ министърът на икономиката Каузи Куартенг, който по принцип подкрепя Лиз Тръс, подчертава нуждата от нови атомни централи, за да се увеличи британската енергийна сигурност.

Срещу АЕЦ Sizewell има сериозна съпротива и от страна на природозащитниците.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм