"Предпочитам намаляване на данъците с цел растеж на икономиката вместо предоставяне на директна подкрепа на домакинствата, изправени пред безпрецедентно повишаване на сметките за енергия", заяви Лиз Тръс, предаде БГНЕС. 

Лиз Тръс маха данъците за вредните храни

Благотворителни организации, бизнес групи и политици призоваха Тръс и нейния съперник, бившия финансов министър Риши Сунак, да посочат как ще помогнат на британците да се справят с прогнозираното 82% увеличение на цените на енергията през октомври.

Сунак, който като министър на финансите през май определи пакет от 15 млрд. паунда за подпомагане на домакинствата, които се борят с нарастващите сметки за енергия, обеща по-пряка подкрепа, докато Тръс заяви, че предпочита намаляване на данъците пред подаяния.

Надим Захауи ще подкрепи Лиз Тръс за лидерското място в Консервативната партия

Запитана многократно защо изключва предоставянето на директна подкрепа за домакинствата, Тръс заяви пред репортери:

"Не вярвам хората да бъдат облагани с най-високите данъци от 70 години насам, а след това да им бъдат връщани собствените им пари."

"Няма да пиша бюджета предварително. Ще видим каква ще е ситуацията през есента, но се ангажирам да осигуря подкрепа за хората", обясни още тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм