National Grid, операторът на единната британска енергийна система, планира да стимулира жителите на страната, които ще намалят потреблението на енергия през есента и зимата, когато консумацията на енергия в страната е най-голяма, предава БГНЕС, цитирайки Daily Express.

Стърджън: Одържавяването на енергийните компании е опция

Според нея National Grid иска хората да изключват енергоемките уреди, като перални машини и конзоли за игри, в пиковите часове. Отбелязва се, че за тази цел компанията планира да изплаща до шест лири за всеки спестен киловатчас на домакинствата, които намалят потреблението на електроенергия между 17:00 и 20:00 часа. Тази схема може да бъде въведена до края на октомври, ако бъде одобрена от енергийния регулатор Ofgem.

Борис Джонсън одобри изграждането на два нови ядрени реактора

"Разработваме нова услуга, която ще бъде на разположение на потребителите през тази зима", заяви говорител на National Grid.

Изданието посочва, че подобна схема за плащане вече е била изпробвана през февруари и март, когато 105 000 клиенти на Octopus Energy са били помолени да изключат електрическите си уреди за два часа. Домакинствата, които са намалили потреблението си на електроенергия с 30-40% са получили по 22,7 пенса за всеки спестен киловатчас, пише вестникът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм