Европейският съюз трябва да ускори снабдяването с боеприпаси на Украйна, тъй като тя се нуждае от 1000 артилерийски снаряда всеки ден само в района на Бахмут, заяви днес върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

Зеленски: Нуждаем се от повече време, за да започнем контраофанзива

Борел отбеляза, че на среща с колегите си от ЕС в Стокхолм украинският външен министър Дмитро Кулеба е подчертал, че Киев се нуждае от повече подкрепа, за да се защити от инвазията на Русия, съобщават от БГНЕС.

В района на Бахмут в източната част на страната "Украйна се нуждае от около 1000 артилерийски снаряда на ден", каза Борел пред репортери след срещата.

Запитан как ЕС би могъл да ускори доставките си, Борел отговори, че страните членки трябва да прегледат запасите си и да преодолеят логистичните предизвикателства.

През март министрите в Евросъюза одобриха план на стойност най-малко 2 милиарда евро за снабдяване на Украйна с един милион артилерийски снаряда и ракети в продължение на 12 месеца. 

Планът разчита на това, че страните от ЕС ще доставят снаряди от собствените си запаси и ще правят общи нови поръчки.

Китай предупреди ЕС да не му налага санкции заради търговия с Русия

Борел заяви, че Украйна има особена нужда от боеприпаси с голям обсег, "тъй като руснаците бомбардират отдалеч". "Украинците трябва да имат възможност да достигнат същия обсег", каза той.

Преди срещата Кулеба също заяви, че артилерийските боеприпаси с голям обсег ще бъдат в центъра на дискусиите.

Днес Германия обяви военна помощ в размер на 2,7 милиарда евро за Украйна (най-голямата от страна на Берлин след нахлуването на Русия) и обеща по-нататъшна подкрепа.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм