Китай предупреди Европейския съюз да не налага санкции на китайски компании заради Русия, като заяви, че ще предприеме действия за защита на техните интереси.

Позовавайки се на дискусиите в ЕС относно възможни ограничения за осем китайски компании, външният министър Цин Ган заяви, че ако бъдат предприети наказателни действия, "Китай също ще предприеме необходимия отговор, за да защити твърдо законните интереси на китайските компании", съобщават от БГНЕС.

Русия реагира сдържано на разговора между Си Дзинпин и Зеленски

Китайските и руските компании се радват на "нормален обмен и сътрудничество", които "не бива да бъдат засегнати", заяви Цин след разговори в Берлин с германския външен министър Аналена Бербок.

Китай е "твърдо против" други държави да налагат свои собствени разпоредби или да предприемат едностранни действия срещу него, добави той.

Посланиците на ЕС се срещат в сряда, за да започнат обсъждания на 11-ия кръг от санкции заради войната на Русия в Украйна.

Големият износ на зърно от Украйна разтревожи съюзниците в източната част на ЕС

Според документ, видян от АФП, като част от пакета изпълнителният орган на ЕС е препоръчал спиране на износа на чувствителни технологии за осем китайски компании заради подозрения, че ги продават на Русия.

ЕС иска да се пресече реекспортът през трети страни за Русия на чувствителни технологии, които могат да се използват на бойното поле, като например микрочипове.

В Берлин Цин настоя, че Пекин винаги е настоявал за "мирен диалог" за прекратяване на войната в Украйна.

Путин изключи “приятелските“ държави от забраната за износ на руски петрол

Китай ще изпрати специален пратеник в Украйна по този въпрос, каза той, като призова Германия да направи повече, за да настоява за прекратяване на огъня и за мирни преговори.

Но Бербок настоя Пекин да заеме ясна позиция срещу Русия, като предупреди, че неутралитет във войната означава да застане на страната на Москва.

"Неутралитетът означава да застанем на страната на агресора и затова нашият водещ принцип е да дадем ясно да се разбере, че сме на страната на жертвата", каза тя.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм