Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който изключи съществуващите договори с т. нар. "приятелски" държави и компании от забраната за износ на руски петрол, наложена в отговор на приетия от Запада таван на цената на руския петрол, дори и те да се придържат към него, според съобщение на правителствената страница, цитирано от Ройтерс.

През декември той подписа указ, с който забрани от 1 февруари доставките на петрол и петролни продукти на страни, които спазват ограниченията, а сега направи възможни изключенията от забраната.

България, Румъния, Унгария, Словакия и Азербайджан с меморандум за доставки на газ за ЕС

От началото на декември влезе в сила приет от страните от Г-7, ЕС и Австралия таван на цената на руския петрол от 60 долара в отговор на руската инвазия в Украйна.

Въпреки санкциите, руският петрол и петролни продукти продължават да се изнасят относително изобилно, тъй като Кремъл успя да пренасочи потоците най-вече към Китай и Индия, посочва Ройтерс.

Врата в полето ли са западните санкции срещу руския петрол

Същевременно Путин заяви, че Русия трябва да действа бързо, за да контрира по думите му "икономическата агресия на Запада" и за целта Москва "ще разшири връзките си с много държави в Евразия, Латинска Америка и Африка".

"Днес, пред лицето на западната икономическа агресия, парламентът, правителството, всички местни и регионални власти трябва да действат ясно и бързо като един сплотен екип", заяви Путин по време на света с руски депутати.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм