Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че страната му се нуждае от повече време, за да започне дългоочакваната контраофанзива срещу руските сили, докато военните очакват доставката на обещаната помощ, предаде Би Би Си.

Очакваната атака може да бъде решаваща във войната, преначертавайки фронтовите линии, които от месеци остават непроменени. Това ще бъде и решаващ тест за Украйна, която иска да докаже, че оръжията и оборудването, които е получила от Запада, могат да доведат до значителни победи на бойното поле.

Зеленски: Русия ще бъде победена, както стана и с нацистка Германия

Говорейки в щаба си в Киев, президентът Зеленски описа бойните бригади, някои от които са обучени от страни от НАТО, като „готови“, но каза, че армията все още се нуждае от „някои неща“, включително бронирани машини, които „пристигат на партиди“.

„С това, което вече имаме, можем да продължим напред и, според мен, да успеем“, каза той. „Но бихме загубили много човешки животи. Мисля, че това е неприемливо. Така че трябва да изчакаме. Все пак имаме нужда от още малко време.“

Генералният секретар на ООН: Да се договори мир в Украйна сега е невъзможно

Кога и къде ще се случи украинската контраофанзива е тайна. Междувременно руските сили са укрепили отбраната си по фронтовата линия, която се простира на 900 мили (1450 км) от източните региони на Луганск и Донецк, до Запорожие и Херсон на юг.

Украинските власти се опитаха да намалят очакванията за пробив. По-рано този месец високопоставен държавен служител, пожелал да остане анонимен, каза, че лидерите на страната „разбират, че (те) трябва да успеят“, но че нападението не трябва да се разглежда като „сребърен куршум“ във война, която сега е в 15-ия си месец.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм