"В началото на седмицата станахме свидетели на множество сигнали за импровизирани заплахи за поставени бомби в училищата на територията на страната. Тези сигнали, за щастие, се оказаха недействителни. Знаем източника, мястото и работим с чуждите партньори. Тези сигнали не са изпратени от България“, каза главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев пред bTV.

Той подчерта, че не се открива връзка с руски хакерски атаки. Според него е важно, когато се получи такъв сигнал, да не се създава паника, когато хората се извеждат.

Има ли заплаха за националната ни сигурност?

„Категорични сме в становището, че няма заплаха за националната сигурност на страната. Във вторник се проведе заседание на Съвета по сигурност към Министерския съвет, което се съпредседателства от премиера. На заседанието бяха изслушани докладите на службите. Оценили сме всички рискове в международен аспект и ситуацията в у нас“, каза Коцев.

Той подчерта, че се запазват мерките, които са приети от 8 октомври. „Конфликтът е локален, ако се разрасне в Близкия изток едва тогава можем да очакваме засилен мигрантски натиск. Имаме готовност да приведем плана за засилен мигрантски натиск както по българо-гръцката граница, така и да активизираме в по-голям обем и защитата с границата с Турция", обясни Коцев.

„Българската държава се справя успешно с противодействието на мигрантски натиск. Призивите на лидерите на терористичните и екстремистките организации създават потенциална опасност да се активизират терористични клетки. Това е един от сериозните рискове не само за страната ни, а и за Европа", добави главният секретар.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм