Ръководството на държавна болница в кенийската столица Найроби уволни 100 лекари, които участват в общонационалната стачка, продължаваща вече почти месец, съобщи "Вашингтон пост".

От университетската болница "Кениата" съобщиха, че на мястото на стачкуващите са наети нови лекари.

В средата на март лекарите в Кения започнаха общонационална стачка с искане за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.

В неделя президентът Уилям Руто наруши мълчанието си относно стачката, като заяви, че няма пари за заплащане на стачкуващите лекари.

"Трябва да бъдем честни със себе си и истината е, че трябва да живеем в рамките на възможностите си, не можем да вземаме пари назаем, за да плащаме заплати", каза Руто.

Профсъюзът на лекарите остава непреклонен, а във вторник стотици лекари участваха в протести и представиха петиция в парламента, в която призоваха законодателите да се намесят в трудовия им спор.

Това не е първата стачка на кенийски лекари заради лошото заплащане и условията на труд. През 2017 г. лекарите участваха в 100-дневна стачка, в резултат на която хората умираха от липса на грижи. Стачката завърши с подписването на споразумение от лекарския съюз с правителството за увеличаване на заплатите им.