Месец март стартира с традиционната изложба на саморъчно направени мартеници “Бяло и червено”, в която със свои творби се включват децата на Севлиево на 1 март (петък) от 10:00 до 17:00 часа в АВК „Дандолови къщи”.

На следващия ден в кино “21 век” стартират “Дни на българското кино” по повод националния празник. А на самия 3 март (неделя), Севлиево ще отбележи националния празник с богата програма.

От 9:00 до 13:00 часа в Хаджистояновото училище ще има Ден на отворените врати в Исторически музей, а уредниците на музея ще разказват за ценните артефакти, сързани с освобождението на България.

Поклонението пред паметника на Свободата, с участието на оркестър„Севлиево“ и възпитаници на ПГ „Марин Попов“, ще бъде от 10:00 часа на пл. “Свобода”, а час по-късно в Дом на културата “Мара Белчева” жителите на общината ще могат да се насладят на празничния концерт на фолклорен ансамбъл “Развитие”. Спектакълът е с вход свободен.

След концерта в същата зала, от 16:00 часа севлиевци ще мога за първи път да видят цирк на сцена „Миракъл – звездите на българския цирк“. Билети - на касата.

Честванията продължават до 5 март (вторник), когато школата по народно пеене „Шарени цветенца“, Историческият музей-Севлиево и ДГ „Пролет“ ще представят с подкрепата на Община Севлиево празнична програма „За родината с любов“ - от 17:30 ч. в Хаджистояновото училище.

Същата вечер от 19:00 в Дом на културата “Мара Белчева” ще видим най-добрият спектакъл за взаимоотношенията между половете с участието на ученика на Андрей Баташов Божидар Попчев и неговите пет сценични партньорки в спектакъла „Нежни, тайнствени и гневни”. Билети се продават на касата.

На 6 март (сряда) от 17:30 часа в Градската библиотека Моника Георгиева представя своята книга „Истински индийски истории и всичко останало“, а на 9 и на 23 март от 10:00 до 12:30 часа съботното четене “Любознайко в библиотеката” ще събере деца и родители в детския отдел.

Тодор Костадинов ще представи книгите си „Ничия. Трите начина на Мариана“ и „Разкази против забрава. Анти-Некролози“ на 12 март (вторник) от 17:30 ч., Градска библиотека.

А на 19 март (вторник) от 17:30 часа, с пъстри багри върху платната на именити художници в „Пролетен салон‘2024“, ГХГ „Асен и Илия Пейкови” ще ни напомни, че зимата си заминава, за да направи място за повече слънце, радост и добрина.

Благовещение посрещаме на 25 март (понеделник) от 10:30 часа в АВК „Дандолови къщи”, където възпитаниците на ДГ “Радост” ще представят обичая. Същият ден от 17:30 часа в библиотеката клуб “Здрав живот” ни кани на здравни беседи.

27 март (сряда) от 17:30 часа в НЧ„Развитие-1870” ще бъде открита изложбата на Школата по изобразително изкуство „Синестезия“. На 28 март (четвъртък) е патронният празник на ПГ „Марин Попов“ - от 10:00 ч. на сцената на читалището, а вечерта от 17:30 часа в ГХГ „Асен и Илия Пейкови” е откриването на изложбата „Голо тяло“.

Още изложба, която е традиционна, ще бъде открита на 29 март (петък) от 14:00 часа в Музей на съвременното изкуство - озаглавена е „С очите си видях бедата“.