В България липсва прозрачност в обработката на имотните данни. Това съобщи старши програмистът и технически ръководител в германска компания за финансови услуги Боян Юруков в предаването "Кой Говори" по Дарик. От 2011 г. насам той следи портала на направление „Архитектура и градоустройство“ и публикува анализи и визуализации, разкриващи безконтролното презастрояване в столицата. През декември м.г., на базата на градоустройствени заповеди от последните 10 години, той успява да визуализира начина, по който ще изглежда столичния квартал Дианабад, след като те бъдат изпълнени.

"В цяла България липсва прозрачност, като жители на града ние трябва да сме наясно - кои са общинските имоти. Трябва да илюстрираме проблемите и колко важно е това, защото общината ни казва, че няма места за строежи и изграждане на детски градини и, че въпросът е много труден и нерешим, същевременно общински имоти се предоставят на частни строителни компании да реализират големи проекти", каза Юруков.

Защо Дианабад?

"Причината да започна бе, че на това място има корупционни практики. Това ме подтикна да осъзная, че прозрачността на това, което се случва в София, е изключително ниска. Има публикувани по закон регистри, но те са направени така, че е изключително трудно, дори и за хора, които разбират от материята, да открият каквото и да е. Прозрачността липсва", коментира старши програмистът.

Може ли чрез анализ на отворени данни да бъдат установени нередности?

"Дори и на хартия не можем да достигнем до всички тези данни. Едва 70% са свързани с някакъв имот. Когато някой търси определен имот или квартал, може да ги намери, за другите 30% са с лошо качество - или са лошо сканирани, или имат други проблеми, които не позволяват тяхното прочитане", заяви той.

Юруков коментира и сериозните забавяния при качването на документи и липсата на консистентност по спорните имоти, като заяви: "Често има забавяне в качването на документите, а други неща не биват маркирани консистентно по въпросните спорни имоти. Забелязва се и различно отношение, а най-важното е всичко да се прави навреме".

Юруков подчерта, че в момента има одобрено застрояване на жилищни сгради върху общински имоти. "Нямаме отговор защо 3-4 имота в район "Изгрев" са одобрени, а оригиналните документи липсват. Никой не казва, че не трябва да се строи на частните имоти, въпросът е, че това влияе лошо на инфраструктурата и на училищата", допълни той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм