„Сладкият аромат на наследството. Боян Минчев – майсторът шекерджия“ е кандидатурата от област Габрово, която продължава в националната селекция по системата „Живи човешки съкровища – България“.  

Информацията съобщават от Областна администрация - Габрово, където се състоя и оценката на областния кръг. Той бе проведен от петчленна комисия, в която участват представители на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, експерти от музеите в Габрово, Дряново и Трявна и РЕКИЦ „Читалища“.

Кандидатурата за Боян Минчев е издигната от ЕТЪР - Етнографски музей на открито / ETAR - Ethnographic Open Air Museum и представя знания и умения, свързани с традиционното производство на сладкарски деликатеси – шекерджийство. 

Боян Минчев е наследник на българските шекерджии, които през втората половина на  ХIХ, началото на ХХ век започват да практикуват занаята в Габрово, след като изучават тайните и тънкостите му в Румънско. По това време захарта е била скъпа, затова сладкарските изделия са се приемали като празнични лакомства и са се внасяли в минимални количества от Цариград и Букурещ. Купували са се за празници по панаири и тържища, в кафенета и сладкарници. През втората половина на века в Габрово има 5 майстора и шекерджийството се смята за най-модерният и млад занаят. 

Майстор Боян Минчев започва обучението си в занаята в шекерджийската работилница на музей „Етър“, където работят дядо му и неговият вуйчо. Той е трето поколение шекерджия. Верен на традициите, Боян Минчев продължава да изработва всички изделия ръчно и да радва малки и големи в празник и делник и да предава занаята на най-любознателните. 

Припомняме, че през 2022 г. Христо Маринов – майсторът мутафчия в музей „Етър“, беше обявен за живо човешко съкровище и вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство на Република България в сфера „Знания и умения, свързани с традиционните занаяти“.