"Лекарите да имат право сами да решават дали да изписват хартиена или електронна рецепта за определен период от време", настояват от БЛС.

Аргументът им е, че някои от медиците по различни причини не желаят или не могат да се възползват от дигитализацията и липсата на възможност за хартиена рецепта нарушава правата им. Така е в повечето европейски държави, дори и тези, в които рецептите са изцяло или почти изцяло електронни, твърдят от БЛС. От там заявиха, че ако не бъдат чути, ще се възползват от възможността да защитят правата си в съда.

Електронните рецепти няма да ограничат продажбата на антибиотици, смятат от БЛС. Освен това по-голямата част от лекарите нямат възможност да ги издават.

"Според проучване на Тренд от миналата година, заплатено и поръчано от БЛС, повечето хора предпочитат да съществуват паралелно и двете възможности за рецепта – хартиена и електронна", заяви председателят на организацията д-р Иван Маджаров. Той добави, че това е посочено и в европейски регламент.

По думите му хартиената рецепта е изцяло забранена само в Естония. В останалите европейски държави тя съществува като вариант, въпреки че в повечето от тях преобладават електронните.

За да не бъдат нарушени правата на лекарите, които не могат или не желаят да изписват електронни рецепти, от БЛС предлагат да бъде възстановено паралелното използване на двата вида рецепти за определен период, като през това време хартиената задължително да се качва от фармацевта в здравноинформационната система и да се съхранява, с цел гарантиране на контрола.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм