Бизнесът с призив за удължаване на компенсациите за високите цени на електроенергията до края на годината. В писмо до служебния кабинет от работодателските организации напомнят, че сега действащата схема за подпомагане изтича в края на септември.

От организациите заявяват, че евентуално забавяне на подобно решение ще доведе до тежка ликвидна криза в огромната част от небитовите потребители на ел. енергия, с краен ефект – спиране на производства и съкращаване на работни места.

Откъде България може да получи газ

Припомня се също, че в групата на небитовите потребители, освен предприятията, са и всички обществени институции – болници, училища, детски градини, музеи, театри, общински администрации и т.н.

В допълнение се настоява в изготвения в момента проект на Държавен бюджет за 2023 г. да бъдат предвидени средства за продължаване на програмата за компенсиране на небитовите потребители на ел.енергия и след 1 януари 2023 г.

ETUC: Минималната заплата в България не стига за сметките за ток

В писмото се посочва, че бизнесът няма да се поколебае да използва всички законни средства, за да се противопостави на прекратяване или забавяне на програмата за компенсиране.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм