Изложба на родения в Димитровград през 1982 г. уайлдлайф фотограф Богдан Боев „Биоразнообразието на Марица“ откриват днес в хасковската Професионална гимназия по лека промишленост „Райна Княгиня“. 

Експозицията е част от дейностите по проект „Опазване на биоразнообразието по поречието на река Марица“, който изпълнява читалище „Марица-2008“ в димитровградското село Райново. Предвидено е представяне на изложбата освен в Хасково в Димитровград и Симеоновград. Тя включва фотоси на птици, бозайници и насекоми, повечето от които са защитени видове.


Проектът на райновското читалище е финансиран с бюджет от 5000 лв. по програма „Младежи за околна среда“ на Министерство на околната среда и водите чрез възлагане от Басейнова дирекция за управление на водите „Източно-беломорски район“ – Пловдив.

Богдан Боев за тръпката и каузата уайлдлайф фотография


За бившия баскетболист Богдан Боев уайлдлайф фотографията е не просто професия, а кауза. Любовта му към природата и грижата за опазването й говорят от всеки негов кадър. Разказва, че е израснал край река Марица, през ваканциите и почивните дни- в димитровградското село Ябълково, а любовта и грижата към природата и животните наследил от своя баща, възпитал у него това отношение. Снима повече от 15 години, но превръща уайлдлайф фотографията в своя професия, след като се пенсионира, както се шегува, като състезател на БК „Черноморец“ (Бургас), след като е играл и за БК „Черно море“. Решението взема в Христовата възраст- на 33 години, след 17 години в професионалния баскетбол.


Първоначално започва работа във фирма, която се занимава с екотуризъм и организира наблюдение на птици, фотография на диви животни, екотурове, наблюдение на природни забележителности, като отговаря за фотографската част. Продължава с уайлдлайт фотография в Полша, снима във Финландия, живее в Шотландия със съпругата си Нели и двете им деца. Неотдавна се завръща от фототур в Южна Африка. Заедно със секретаря на читалището в Райново Митко Желязков и други доброволци за каузата правят и поставят първите в района укрития за изкушените от тръпката на уайлдлайф фотографията.  


През годините осъзнах колко важна е ролята на всеки един от нас за опазване на дивата природа, затова си поставих за цел да създам подходящи условия за постигането на страхотни кадри на диви животни при максимален комфорт за фотографа и минимално безпокойство за животните, разказва Богдан Боев.


С времето си дадох сметка, че с резултатите от своята страст мога лично да допринеса за опазването на природата, което е страхотно! Взех решението да дарявам част от кадрите си за различни каузи, свързани с опазването на природата, да публикувам фотографии на диви животни в социалните мрежи, за да покажа красотата им, да споделя преживяното и да накарам хората да усетят част от магията, до която съм се докоснал. Организирам изложби с приятели, участвам в различни събития, свързани с фотографията на дива природа, опитвам се по различни начини да спечеля повече хора за каузата, допълва Богдан Боев.