АМ „Хемус” е невъзможно да бъде завършена до 20204 г. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков пред Нова нюз по повод посочения срок от бившия премиер Бойко Борисов през 2020 г.

 „Просто филмът, който ни показваха тогава, беше дълъг, а асфалтът къс. Имаше голямо говорене за „Хемус“, включително бяха раздадени част от парите напред без проекти, без разрешителни за строеж, без устройствени планове. На участъци 4 и 5 намерихме незаконно строителство. Сега променихме ситуацията, като внесох текст за търпимост на тези строежи, чрез промени в Закона за устройство на територията, за да можем да узаконим незаконното строителство. Ако парламентът ги приеме, ще може да продължи да се строи. Така че АМ „Хемус“ влиза в парламента. До края на 2024 г. може да се завършват първите три участъка. 4, 5 и 6 лот не са започнати и зависят от Народното събрание, за 7 и 8 и 9 няма готов проект, има промяна на трасето, а на 9-и участък сме на финала за решаването на проблема“, каза регионалният министър.

До средата на месец декември ще бъде възстановено движението по „Хемус“. Ремонтите в тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ са приключили, остават само довършителни дейности по един от виадуктите, добави Шишков.