Автобусни билети срещу пластмаса, стъкло и метал получават от тази седмица жителите на третия по големина град в Румъния – Клуж-Напока. Инициативата е на местната власт, като по този начин се насърчава използването на градския транспорт и намаляването на автомобилния трафик, като същевременно се събират и отпадъци за рециклиране. 

От началото на тази седмица в Клуж-Напока, третият по големина град в северната ни съседка, жителите сортират пластмасови, метални и стъклени опаковки и в замяна получават безплатни билети за градския транспорт.

Децата до 7 години пътуват с безплатна карта за градския транспорт, която важи за всички градове в страната

Програмата за рециклиране е инициирана от общинското ръководство.

От гражданите се изисква да донесат 15 измити рециклируеми артикула, които са празни и с непокътнат етикет. Стъклените съдове не трябва да надвишават 1.5 литра, а пластмасовите - 3 литра.

Всеки артикул се сортира отделно в конкретен контейнер. След няколко секунди машината прави анализ и издава ваучер на стойност две пътувания с градския транспорт.

Иновативни електробуси тръгват по варненските улици до месеци

По този начин местните власти насърчават правилното изхвърляне на отпадъците и улесняват управлението му. Освен това се стимулира използването на градския транспорт на фона на повишаващите се цени на горивата, съобщават румънските медии.

Клуж-Напока е известен в Румъния с насърчителната си политика. Подобно на Рим и Литва, градът стимулира жителите си, да се откажат от личните си автомобили.

„Изкуство за дипломация“ - безплатно и достъпно за всички

През 2020 г. градът тества програма, при която гражданите плащат за градския транспорт с 20 клякания. Инициативата имаше за цел да подпомогне воденето на здравословен начин на живот.

Година по-късно Клуж-Напока въведе “Зелени петъци”. Всеки петък жителите на града можеха да пътуват безплатно с градския транспорт.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм