Новите 60 електрически автобуси, с които Варна ще се сдобие по европроект, ще бъдат доставени през октомври. В обслужване на градските линии ще бъдат пуснат до края на годината, тъй като ще е необходимо оборудване на ековозилата с допълнителни системи за безопасност и монтиране на зарядните станции. Това стана ясно при представяне на проекта "Екологично чист транспорт за Варна“, благодарение на който ще се случи новата модернизация на градския транспорт.

Ще бъдат доставени 40 електробуса тип "соло" и 20 тип „съчленен“. Машините са китайско производство и отговарят на всички европейски изисквания. Ще са достъпни за хора със затруднения в придвижването и ще са климатизирани. Освен това ще бъдат оборудвани с иновативна система за безопасност, която ще дава на шофьора информация в реално време за потенциално опасности по трасето, което е новост за градските автобуси у нас, съобщи ръководителят на проекта Младен Иванов.

Соловите електробуси ще имат до 280 км пробег с едно зареждане. Съчленените ще могат да изминават до 200 км. Пълното зареждане ще отнема 5 часа, като ще се прави през нощта, обясни Юлиян  Георгиев от „Градски транспорт”.

Проектът предвижда още доставка на 60 станции за бавно зареждане в депото на оператора „Градски транспорт”) и 2 станции за бързо зареждане, които ще бъдат монтирани на обръщачите „Владиславово” и „Почивка”.

Въпреки поскъпването на тока, новите електробуси ще бъдат в пъти по-изгодни за експлоатация от дизеловите машини, увери Младен Иванов. Той разкри, че батериите на ековозилата ще са с гаранция от 5 години.

„Мисля, че варненци ще останат очаровани от новите автобуси”, изтъкна Иванов.

Проектът е на обща стойност 85,3 млн.  лв. От тях близо 70 млн. лв. са безвъзмездната финансова помощ. Останалите 15,3 млн. лв. са финансиране от страна на Община Варна, която е бенефициент по проекта. Той се реализира в партньорство с „Градски транспорт“ ЕАД.

Проектът има за цел подобряване качеството на атмосферния въздух в община Варна чрез предприемането на мерки за подмяна на старите превозни средства на обществения градски транспорт с модерни, екологични транспортни средства.