Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ ще бъде домакин на Европейската нощ на учените - SEARCH 2023. Събитието ще се проведе днес от 17.00  до 19,30 ч. във фоайето на втория етаж в библиотеката. 

Родопската теснолинейка Септември-Добринище също ще бъде изпълнена с научна енергия. Целта на амбициозния екип е да популяризира науката и научната дейност. Организаторите вярват, че науката трябва да бъде достъпна и вдъхновяваща за всички, особено за подрастващите, като ги насърчава да разгледат възможностите за кариера в областта на научните изследвания.

Европейската нощ на учените е инициатива, която включва над 300 града в Европа и по света. 

В Пазарджик в програмата ще участват д-р Теодора Димитрова, която е действащ учител по география и биология и докторант в Софийския университет, катедра „Социално-икономическа география“ и част от екипа на Географ БГ. Наско Стаменов-един от най-успешните демонстратори на наука в България, любим учител по химия и един от преподавателите, които подготвят олимпийския отбор по природните науки, както и Никола Каравасилев- учител по физика и астрономия. Повече от 10 години Никола е ръководител на няколко ученически отбора, които представят България в различни международни състезания по физика, астрономия и природни науки.

Нощта ще се проведе на живо и онлайн, като програмата ще се излъчва в социалните мрежи на проекта – https://www.facebook.com/ResearchersBG и в канала в YouTube – Европейска нощ на учените – SEARCH, както и в профилите в социалните мрежи на всички партнори в инициативата.

Онлайн ще можете да се видят интересни демонстрации и експерименти в различни научни области, викторини, лекции, дискусии, изложения, научно кино, представяне на изследователски разработки, конкурси за рисунка, снимка, презентация, видеоклип и есе, научни кафенета.