Американският режисьор Стивън Спилбърг ще бъде удостоен с почетната награда „Златна мечка“ за цялостно творчество на следващото Берлинале, което ще се проведе през 2023 година от 16 до 23 февруари.

„В хода на невероятната си кариера Стивън Спилбърг не само развълнува поколения зрители по целия свят, но и даде на „киното“ ново значение като фабрика за мечти“, обясниха директорите на Берлинале Мариет Рисенбек и Карло Чатриан пред Tagesspiegel.

„С приятели на кино“: За скритите съкровища на Киномания 2022

„Неговите филми ни пренасят на друго ниво, в което екранът ти предлага подходящата повърхност за разгръщане на твоите емоции”, казват още организаторите на международния филмов фестивал.

Датата на церемонията по награждаването все още не е обявена. Основното място на провеждането отново ще бъде Берлинският дворец на Потсдамер Плац. През 2022 г. за основните награди се състезаваха 18 филма от 15 страни.

Филмът „Алкарас“ спечели „Златна мечка“ от Берлинале

Според филмовия фестивал, творчеството на Спилбърг, което включва повече от 100 филма и сериала, е уникално със своето разнообразие в международната филмова история от последните 60 години. То включва класики и популярни хитове като „Челюсти“, „Извънземното“, „Индиана Джоунс“, „Списъкът на Шиндлер“, „Уестсайдска история“.

75-годишният мъж е смятан за един от най-успешните режисьори на всички времена. Спилбърг е печелил три пъти Оскар, като е номиниран за наградата 19 пъти. Той също така е получил много на брой награди Златен глобус и Еми.

"София филм фест" представя някои от най-успешните балкански филми

Подчертава се и социалната ангажираност на Спилбърг. През 1998 г. получава Орден за заслуги на Федерална република Германия.

През 2001 г. кралица Елизабет II го прави рицар-командир на Британската империя. През 2015 г. той получава президентския медал на свободата от тогавашния президент на САЩ Барак Обама.

Първото Берлинале е открито на 6 юни 1951 г. с филма "Ребека" (1940) на Алфред Хичкок.

34 късометражни филма участват в кинофестивала „Карантината“

По отношение на престиж проявата все повече се изравнява с кинофестивалите в Кан и Венеция. Ако по-рано губеше от по-големите си събратя, поне по отношение на звездно присъствие, то през последното десетилетие Берлинале достигна ново ниво в това отношение.

Посетителите са стотици хиляди, стотици филми се представят в различните фестивални секции и хиляди журналисти искат акредитация. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм