Филмът „Алкарас“ (Испания, Италия) на Карла Симон бе удостоен с награда „Златна мечка“ на 72-ото издание на международния кинофестивал в Берлин. Церемонията се излъчваше на живо онлайн в профилите в социалните мрежи на фестивала от „Берлинале паласт“ в германската столица.

Клер Дени получи „Сребърна мечка“ за режисура за „Двете страни на острието“ (Франция).

Награда „Сребърна мечка“ за най-добър сценарий получи Лайла Щилер за „Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш“ (Германия, Франция).

За ролята си във филма Мелтем Каптан получи „Сребърна мечка“ за най-добро изпълнение в главна роля.

Берлинале връчва полово неутрални награди за втори път тази година.

Лаура Басуки бе отличена за изпълнението си в поддържаща роля в „Преди, сега и след това“ (Индонезия) на Камила Андини.

Със „Сребърна мечка“ за изключителен творчески принос бяха удостоени Рити Пан и Сарит Манг за „Всичко ще бъде наред“ (Франция, Камбоджа). 

„Роба от скъпоценни камъни“ на Наталия Лопес Гаярдо бе удостоена с наградата на журито. С голямата награда на журито „Сребърна мечка“ бе отличен „Филмът на романиста“ (Република Корея) на режисьора Хонг Сангсу.

Награда „Златна мечка“ за най-добър късометражен филм взе "Капан" на Анастасия Вебер (Русия).

Берлинале е един от водещите световни филмови фестивали редом с тези в Кан и Венеция, а тази година е един от малкото, който отвори врати и за публиката. Заради ограниченията за пандемията обаче капацитетът на киносалоните бе намален с 50 на сто, а продължителността на кинофорума бе съкратена.

Въпреки здравната криза Берлинале посрещна с червен килим гостите си и на откриването, и на церемонията по връчването на награди. Председател на международното жури бе американският режисьор М Найт Шаямалан.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук