Балканският конкурс на 26-ия "София филм фест" включва най-успешните филми от региона през изминалата година. 2022 не е изключение - в програмата ще бъдат представени сериозни заглавия, завоювали престижни отличия на едни от най-авторитетните кинофестивали в света, съобщават от "Арт фест".

Новата социална сатира на румънския режисьор Раду Жуде "Каръшко чукане или шантаво порно"(Bad Luck Banging or Loony Porn"), носител на "Златна мечка" за най-добър филм на "Берлинале" (2021), проследява несгодите на учителката Еми, която осъзнава, че кариерата и репутацията й са сериозно застрашени, след като в интернет се появява порно-видео с нейно участие.


Дебютният филм "Света Еми" (Holy Emy) на американската режисьорка с гръцки произход Арасели Лемос пренася в особения свят на филипинската имигрантска общност, който се намира близо до пристанището Пирея. Хората там мечтаят за по-добър живот, но реалността се оказва по-жестока и сурова от очакванията. Майката на главната героиня Еми и сестра й Тереза е принудена да се върне обратно в родината си, след дълги години работа за богата гъркиня, възползвала се от нейните лечебни способности. Тялото и душата на Еми също притежават непознати и необясними сили, които й позволяват да лекува."Кошерът" (Hive) е пълнометражният дебют на режисьорката Блерта Башоли и е по истинска история. Творбата бе удостоена с голямата награда на журито, с наградата на публиката и с наградата за режисура в "Сънданс"(2021). Филмът пресъздава борбата на една жена за оцеляване в общество, подвластно на патриархални предразсъдъци, в самия край на ХХ век, когато спомените за войната в Сърбия още не се избледнели, а тя не е намерила изчезналия си съпруг.


Девет приза - от фестивалите в Анкара, Антакия, "Златен портокал" в Анталия, както и с наградата "Откритие" на ФИПРЕССИ в Торонто, има "Анадолският леопард" (Anatolian Leopard) на Eмре Каиш (Турция-Германия-Полша-Дания). В основата на сюжета е необичайната връзка между един самотен мениджър на най-старата зоологическа градина в Турция и неговата асистентка. Те решават да скрият смъртта на най-стария обитател на зоологическата градина - прочутия анадолски леопард, за да спрат процеса на приватизация, и като фалшифицират бягство на голямата котка, двамата задействат абсурдна поредица от събития и ситуацията излиза извън контрол.


В "Интрегалде" (Intregalde) на румънския режисьор Раду Мунтеан група активисти с хуманитарна мисия пристигат в отдалечен район на Трансилвания, за да предложат на жителите различни стоки. Като се изключат няколко мимолетни кавги между членовете на групата, всичко изглежда върви добре за Мария и Дан. Но скоро след като се натъкват на дезориентиран местен жител и се опитват да му помогнат, нещата се объркват.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук