Поредният средиземноморски циклон, който ни донесе дъжд и по-студено време се изтеглs на изток, а в това време Средиземно море подготвя нов циклон, който обаче вместо през страната ще премине западно от нея и това ще ни донесе бързо повишение на дневните температури.

В събота, неделя, понеделник и отчасти във вторник ще измерваме пролетни температури, като на места термометрите ще показват 17 - 19 градуса. Особено в понеделник.

Това ще доведе до чувствителна промяна, ще се установи типично пролетно време и още от събота ще започнем да усещаме топлия полъх.

От юг - югозапад над страната ще се пренасят топли въздушни маси от района на Средиземно море и това ще повиши температурите особено северно от планините, заради фьоновия ефект.

На места и южният вятър осезаемо ще се усили.

Тези от вас, които смятат да карат ски или да се придвижват в алпийските части на планините да имат едно на ум, в събота и особено неделя ще се затопли и на тези високи надморски височини, снегът ще е настабилен и ще има условия за лавини. Движете се само по маркираните пътеки, не излизайте извън пистите. Вероятно ще духа и умерен до силен южен вятър.

Във вторник, следващата седмица, през страната ще преминава нов средиземноморски циклон и според синоптичните модели това ще ни донесе ново, съществено влошаване на времето - дъжд в равнините и сняг във високите планински райони.

На места ще вали доста, но все пак това е предварителна прогноза, следете краткосрочните предвиждания на НИМХ.

Следващата седмица, след вторник, се очертава да е  динамична, с валежи от дъжд, а в сряда и четвъртък също ще има условия за превалявания, вече на по-малко места. 

Температурите, които ще се понижат във вторник и отчасти в сряда, особено на запад и по високите западни полета, ще започнат отново да се повишават, след средата на следващата седмица, и ще достигнат типични пролетни стойности - до 14 - 16 градуса.

Валежи са възможни и в края на следващата седмица, около 16 март.

Според синоптичните модели към момента, по-серизно влошаване на времето се прогнозира в края на периода, който могат да обхванат средносрочните модели, тоест около 20 март, когато те прогнозират нов дълбок средиземнорски циклон, който отново да засегне пряко страната с валежи от дъжд и от сняг в планините. Но това е само прогноза, която вероятно ще се промени в следващите дни.

Според обобщението на моделите, сериозно застудяване не се очартават в обозримо бъдеще, можем да кажем, че зимата приключи и вече сме в разгара на пролетта. Астрономически пролетта започва около 22 март, но метеорологично тази година нейното начало бе през февруари.

Ледът в Северния ледовит океан започна да намалява, а това е основният знак, че пролетта започва в Северното полукълбо - най-голямото разпространение на леда достигна площ от 14 млн. 862 хиляди кв. км. Третото най-високо ниво в последните 15 години. Независимо, че зимата у нас бе мека, на север тя бе достатъчно студена, за да разшири леда до такива високи нива.

Приземната глобална температура продължава да е 14,42 градуса, според специализирания сайт за нейното измерванe -  temperature.global.