България не може да приеме предложеното от ЕК намаление в размера на финансирането за обвързана подкрепа. Тъй като то би намалило подпомагането за секторите на животновъдството и плодовете и зеленчуците, които в настоящия период са обект на такова подпомагане.

След 2020: Бюджетът за ОСП да се запази

Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на VI-та научно-приложна международна конференция на тема „Европейското земеделие и новата ОСП 2021-2027: предизвикателства и възможности“. 


“За нас оптималните нива на обвързана подкрепа са 18% + 2% за протеинови култури, особено ако не се намери начин за запазване на преходната национална помощ, посочи зам.-министърът.

Тя е категорична по отношение бъдещето на Общностната политика в областта на земеделието. По думите й България настоява за приемливо решение по отношение схемите за преходна национална помощ. 

“Държавите членки трябва да разполагат с достатъчно свобода, за да вземат решения относно разработване на ефективни мерки”, заяви Кръстева. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.