България заема 5-о място за най-добра държава за пенсиониране в Европа. България има най-ниските цени за жилища и разходи за живот. Като е на 4-то място по брой възрастно население.

Списък на movingtospain.com класира 10-те най-добри европейски страни за пенсиониране, като Португалия е на първо място. На второ място се нарежда Испания, а след нея - Италия.

Банките активно премахват банкомати

В проучването като определящи фактори са взети предвид продължителността на живота, разходите за живот, цените на жилищата, населението над 65-годишна възраст, безопасността, визовата достъпност, качеството на плажовете и здравеопазването.

Португалия е начело на списъка с оценка 7,83 от 10. Лисабон е на второ място по най-ниски разходи за живот, като е по-скъп само от България, и има третите най-ниски цени на жилищата. Тя е и на трето място по брой часове слънчева светлина, има второто по големина население в напреднала възраст и втория най-добър индекс на мира. Като цяло, тя не е на първо място в нито една конкретна категория, но е неизменно дружелюбна към пенсионерите страна.

Кой стаж се зачита при пенсиониране

На второ място се нареждат Испания и Италия с резултат от 7,31 точки. И двете южноевропейски държави имат някои предимства: Испания е на трето място по разходи за живот, а Италия е на второ място по качество на здравеопазването. Италия също така е с най-голям дял на възрастното население сред първите 10, както и с третата най-висока продължителност на живота - статистика, която се води от Испания. Испания има и най-много плажове със син флаг от всички, докато Италия е на трето място.

Топ 10 се допълва от Франция, Словения, Хърватия, Малта и Ирландия. Сред тях се открояват Хърватия, която е на трето място по най-ниски разходи за живот, и Малта и Словения, които са съответно на първо и трето място по здравеопазване. Малта доминира над всички останали европейски държави по брой часове слънчева светлина - 2993 часа годишно, което е с над 300 часа повече от Испания и Португалия. Малта е на второ място и по продължителност на живота. В индекса на мира Ирландия е на първо място, а Словения е на трето място. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм