Минаха няколко дни от кървавия протест на 16 ноември и е време за трезва равносметка. В числа тя е: 4000 протестиращи, 1600 полицаи, ангажирани в охраната, 33 задържани. Повдигнати са обвинения на двама. Според Спешна помощ са пострадали 24, а 7 са настанени за лечение, някои и с фрактури на крайници. МВР съобщи за пострадали 33 полицаи, но тази информация не е била потвърдена от независими източници. 9 журналисти, срещу които е било упражнено насилие или неправомерни действия от страна на полицията. Поискани, но ненадени оставки.

Дарик има достатъчно добър спортен екип, който предлага на слушателите ни ежедневна информация относно проблемите в управлението на българския футбол.

@darik_bg Кой е Боби Михайлов: Повече четете в Дарик.бг #футбол #бфс #бобимихайлов #fyp #foryoupage #перуката #протест #фенове #спорт #дарик #национали #мач #footbal #българия #българи #бгтикток #история ♬ original sound - Darik.bg

В предаването "Кой говори" "Голямото жури" се фокусира върху проблемите, довели до неприятните събития. В студиото на Дарик бяха Стефан Стоянов, Александър Детев, Георги Донков и Явор Сидеров.

https://www.facebook.com/darikradio/videos/654155350208617

По-рано стана ясно, че парламентът одобри временна анкетна комисия за полицейското насилие във връзка с това, което се случина 16 ноември на протеста.  

"На този етап виждаме едно класическо тупане на топката и бавене на игровото време. Не знам докога ще е това бавене. Ясно е, че Боби Михайлов няма как да продължи да бъде президент на БФС. Тепърва ще е динамична тази битка по върховете на БФС, но интересно е, че и политиката успя да се намеси в цялата тази история. Още през първото полувреме на мача казах, че тази работа, ще е по-дебела отколкото изглежда и темата не е само Боби Михайлов, и така се оказа", заяви Стефан Стоянов от спортния екип на Дарик.

"Хората от БФС са гьонсурати, аз го казах няколко пъти. Друго определение не мога да намеря. Това е типичен гьонсуратлък. Това са едни хора, които гледат, наблюдават и си казват "ние не сме виновни", отбеляза водещият на "Кой говори" Георги Донков.

"Трудно функционираме с носенето на отговорност в нашата държава, но БФС е впечатляващ, защото в такива случаи поне някакви бушони се оттеглят. Тук няма такова нещо", отбеляза водещият на "Кой говори" Александър Детев.

"Никой няма да се осмели да направи това, което отдавна трябваше да бъде направено и това не е анкетна комисия просто за насилието. Трябваше много отдавна да има анкетна комисия по принцип за пресечната точка между футбол, политика и подземен свят. Това е едно от последните нереформирани неща, които останаха от 90-те. За нищо от това не се прави усилие да бъде разбрано, да му се противостои. Това е много голям проблем. Цялото това съчетание от футбол, власт, агитки, собственици, които повечето ги знаем откъде произлизат, е напълно недокоснато от 90-те. Сега ще направят анкетна комисия, вероятно ще се разбере кои са отговорниците за насилието над хората, но по-големият проблем остава. Очевидно, че футболът е най-популярният спорт и няма как той да няма влияние далеч извън спорта, обаче това, което се случваше през последните години - мобилизацията на агитките по най-различни поводи, начините, по които се преливат пари между подземния свят, са напълно неприемливи. Гьонсуратлъкът произлиза от факта, че шефовете на БФС десетилетия наред се чувстваха недосегаеми", каза Явор Сидеров, водещ на "Дребният шрифт" по Дарик.

Георги Донков припомни как това ръководство дойде на власт:

"След като Би Би Си излъчи един филм, с който доказва, че покойният вече Иван Славков е много корумпиран. Първо го разкараха от Международния олимпийски комитет и 2005 година това ръководство дойде със слогана "Да преборим корупцията". Вжидаме сега какъв е резултатът", каза Донков.

"Футболът генерира изключително много пари. Понякога изглежда извратено и гледайки най-големите играчи, наистина аз се чудя как е възможно. Там е заровено кучето. Където има много пари, има много интереси", подчерта Стефан Стоянов.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм